Kakor

Vi använder kakor (cookies) för att göra din upplevelse av webbplatsen bättre. En kaka är en liten textfil som webbplatsen begär att få spara på din dator. Kakan ger dig som besökare tillgång till olika funktioner. Den ger också oss statistik över hur du och andra besökare använder webbplatsen.

De kakor vi använder sparar ingen information som gör att vi kan identifiera vem du är.

Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Inställningar för kakor

Du kan välja att inte tillåta oss att använda kakor genom att stänga av funktionen i din webbläsare. Om du vill, kan du också ställa in webbläsaren så att du får en varning varje gång webbplatsen försöker spara en kaka på din dator. Kakor som har blivit sparade sedan tidigare kan du ta bort i efterhand.

Kakor på webbplatsen

Här kan du se vilka kakor vi använder på den här webbplatsen. Det kan finnas kakor som bara är knutna till en del av webbplatsen eller till enstaka e-tjänster. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta webbredaktionen.

ASP.NET_SessionId
Detta är en sessions-kaka med en tillfällig identitetskod som webbapplikationsservern använder för att hålla reda på vilka förfrågningar mot webbplatsen som hör ihop med en viss besökare (webbläsare, klient). Kakan krävs för att webbplatsen ska fungera och skapas automatiskt. Domännamn: uppsala.se.

Informationen som sparas innehåller inte några personuppgifter och används inte för att registrera vilka webbplatser eller sidor du besöker. Kakan förfaller när du stänger webbläsaren.

AcceptCookies_UppsalaKommun
Detta är en permanent-kaka från uppsala.se som används för att veta om besökaren tagit del av informationen om kakor och stängt rutan om kakor. Domännamn: uppsala.se.

Kakan förfaller två år från det att den sattes eller senast uppdaterades.

Analys och statistik

Uppsala kommun använder Google Analytics för att få en bild av hur besökare använder webbplatsen. Följande kakor skapas:

_gat
Detta är en kaka från webbstatistikverktyget Google Analytics.

Domännamn: uppsala.se
Funktion: Statistik
Lagringstid: 1 minut

_ga
Detta är en kaka från webbstatistikverktyget Google Analytics som används för att kunna skilja på användare. Kakan förfaller två år från det att den sattes eller senast uppdaterades.

Domännamn: uppsala.se
Funktion: Statistik
Lagringstid: 2 år

_gid
Detta är en kaka från webbstatistikverktyget Google Analytics som används för att kunna skilja på användare. Kakan förfaller 24 timmar från det att den sattes eller senast uppdaterades.

Domännamn: uppsala.se.
Funktion: Statistik
Lagringstid: 24 timmar

Information som skapas av dessa kakor när du använder webbplatsen (inklusive din IP-adress) vidarebefordras till och lagras av Google på servrar i USA. Informationen används av Uppsala kommun för att utvärdera besöksstatistik. Vi använder till exempel information om besök på webbplatsen för att förbättra den. Google kan också överföra informationen till tredje part om det krävs enligt lag eller om en tredje part behandlar informationen för Googles räkning. Google kommer inte att koppla samman IP-adresser med annan data.

För att ytterligare värna din integritet använder vi IP-anonymisering vid datainsamlingen. Det betyder att de sista siffrorna i IP-numret maskeras, till exempel 193.188.156.xxx.

IP-anonymisering i Google Analytics på Googles webbplats

Om du inte vill acceptera lagring av kakor för Google Analytics

Om du inte vill att dina besök på Uppsala kommuns webbplatser ska registreras i Google Analytics så kan du använda så kallade opt-out tillägg till din webbläsare.

Google Analytics "Opt-out" tillägg till webbläsare, på engelska

Sekretesspolicy på Google Analytics webbplats

Ett annat sätt att förhindra att cookies används av Google Analytics är att stänga av funktionen som lagrar kakor i din webbläsare. Det gör du i webbläsarens inställningar. Då lagras inga kakor men du kommer inte heller att kunna använda vissa funktioner på webbplatsen.

Kakor på webbplatser eller e-tjänster som vi länkar till

På webbplatsen finns det länkar till webbplatser eller e-tjänster som använder andra kakor än de vi beskriver här. Läs mer om vilka kakor det är på respektive webbplats eller e-tjänst.

Dataskyddsförordningen (GDPR)

Ibland behöver vi spara och behandla personuppgifter om dig. En personuppgift är en upplysning som innebär att du kan identifieras. Det kan till exempel handla om ditt namn, personnummer eller en bild av dig. Läs om integritet och personuppgifter på datainspektionens webbplats.

I samband med att vi sparar uppgifter om dig får du information om varför vi gör det och vad vi har för rättslig grund för att behandla dina personuppgifter.

Vi berättar också hur länge vi sparar dina uppgifter och vem vi eventuellt delar dem med. Det kan till exempel vara andra myndigheter. Vi överför inte dina uppgifter till ett land utanför EU utan att först informera dig.

I samband med att du lämnar dina uppgifter till oss får du information om vem som ansvarar för personuppgifterna och kontaktuppgifter till denne.

Du har rätt att kontakta oss

  • om du vill ha ut information om de uppgifter vi har om dig
  • för att begära rättelse av dina uppgifter
  • för att begära att vi begränsar behandlingen
  • för att radera dina uppgifter.

Kontakta i så fall vårt dataskyddsombud.

Om du har klagomål på vår behandling av dina personuppgifter har du rätt att klaga hos Datainspektionen.

Vi följer offentlighetsprincipen

Uppsala kommun är en kommunal myndighet. Detta innebär att meddelanden som skickas till oss blir allmänna handlingar som kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen.

30 juni 2017